11 Najbolj ekstremnih lokacij za tek


steeplechase-1033325_640

 

Achim Achilles je kolumnist, ki piše za nemško revijo Spiegel Online, in teče povsod tam, kjer boli. Njegov moto je »Kakovost izvira iz mučenja.«. Pa si poglejmo, katera so po njegovem najekstremnejša mesta za tek:

  • Najbolj vroče: maroška Sahara
    Vročina, sonce in pesek. Za tek v maroški Sahari moramo biti dobro pripravljeni. Pripekajočemu soncu podnevi in nič stopinjam ponoči ni vsak kos, saj lahko hitro staknemo sončarico. Vsako leto se v maroški Sahari odvija Marathon des Sables.
  • Najbolj hladno: Antarktika
    Antarktika ni za občutljive. Vendar pa je po besedah lanskega zmagovalca maratona Antarctic Ice Andrewa Murraya »narava čudovita in spektakularna vendar obenem divja in okrutna«.
  • Klasik: New York
    Sanje vsakega tekača so, da enkrat v življenju preteče newyorški maraton. Maraton velja za enega največjih in najbolj znanih tekaških prireditev sveta, katerega začetki segajo v leto 1970. Lani je maraton zaradi hurikana Sandy odpadel, leta 2011 pa se ga je udeležilo rekordnih 46.795 tekačic in tekačev.
  • Najhitrejše: Kenija
    Skoraj ni maratona, pri katerem ne bi vsaj en Kenijec pretekel ciljne črte, če že ne stopil na zmagovalne stopničke. Največ talentov izhaja iz območja okoli mesta Eldoret, saj tamkajšnja pokrajina na okoli 2000 m ponuja najboljše pogoje za trening. S prihodom interneta in medijev so prebivalci ugotovili, da so lahko že s samo eno zmago na maratonu finančno preskrbljeni za vse življenje. Tečejo torej za preživetje, morda so zato najboljši.
  • Najlepše: Južna Afrika
    V Južnoafriški Republiki se ob Atlantiku pod vrhom Chapman do Rta dobrega upanja vije ena najlepših tekaških prog sveta. Vsako leto se v Kaapstadu odvija Two Oceans Ultramarathon. Ime je zavajajoče, saj maraton poteka le ob Atlantiku.
  • Najvišje: Nepal
    Tekači maraton Everest pričnejo na višini preko 5000 metrov. Najtežje je torej najprej sploh priti do štarta, saj veliko udeležencem preglavice povzročajo višinska bolezen in prebavne težave. Kdor težave prebrodi, je nagrajen s čudovitim razgledom orjaških gora, globokih dolin in divjih rek.
  • Najbolj osamljeno: Death Valley
    Dolina smrti je najbolj sušen narodni park v ZDA, saj leži v puščavi Mojave. Kdor je pripravljeni pri 50 stopinjah Celzija hitro postavljati eno nogo pred drugo, mora biti že kar malo nor. Je pa res, da tam vlada popolni mir. Štart 217-kilometrskega ultramaratona Badwater je pri 86 metrih pod morsko gladino, kar je najnižja točka doline.
  • Najnevarnejše: džungla Darién, Panama
    Ni veliko območij, na katerih bi se zvrstilo toliko rastlinskih in živalskih vrst. Toda džungla Darién je še posebno nevarna. Ultramaratonca Pata Farmerja, ki je 9 mesecev tekel od severnega do južnega pola, so na tem območju morali pred ugrabitvijo ščititi vojaki. »Počutil sem se zelo varno, čeprav je kar malo čudno teči med 19 vojaki z mitraljezi.«
  • Najbolj umazano: Wolverhampton, Velika Britanija
    Kdor uživa v blatu, umazaniji in nenavadnih ovirah, mora na vsak način obiskati Wolverhampton pri Birminghamu, kjer se vsako leto odvija »Tough Guy Race«.
  • Najbolj v rožicah: Pauillac/Bordeaux
    Nedaleč od Bordeauxa leži vasica Pauillac, ki slovi po vinu. Tekači, ki želijo združiti športno s prijetnim, tečejo med več kot 50 vinogradniškimi posestmi. Septembra se tam odvija Marathon du Médoc, ob progi pa ni na voljo le sadje in z ogljikovimi hidrati bogati priboljški, temveč tudi, kot se za okoliš seveda spodobi – vino.
  • Najprijetneje: Rožnik/Golovec na treningu s Pulz športom :)
    Res je, vsak ponedeljek, torek in četrtek, se Pulzovci zberemo pri živalskem vrtu oz. na Kodeljevem in pridno tečejmo/treniramo po prečudovitih trasah, ki jih ponuja Ljubljanski okoliš. Vsi tekači/ce so po treningu zelo nasmejani, dobre volje in nabiti s pozitivno energijo. Pulzovci rade volje sprejmemo nove tekače, jih motiviramo, jim popravimo tehniko in jih navdušimo za tek. Vsi, ki bi se nam radi pridružili, ste lepo vabljeni, da se nam priključite na treningih! Več informacij o naših tekaških programih, si lahko preberete na: www.treningteka.com

(povzeto po Spiegel Online)
http://www.spiegel.de/gesundheit/ernaehrung/laufen-im-urlaub-die-zehn-besten-lauforte-auf-der-ganzen-welt-a-913021.html  (11. 9. 2013)

 

Prijavi se na vadbo teka!

Pridruži se Pulz športu in zateci po ljubljanskih parkih 1x, 2x ali 3x tedensko v majhni skupini, kjer se lahko izkušen trener posveti vsakemu posebej.

PRVI TRENING JE BREZPLAČEN!

Termin *
Pulzovo vadbo (tek, plavanje) že obiskujem *
reCAPTCHA

Podari športni darilni bon

 


Prijavi se na Pulzove e-novice

Zaupaj nam svoj e-poštni naslov in bodi vedno na tekočem. Prejmi obvestila o dogodkih, novostih, …

Naši partnerji in stranke