5 NASVETOV ZA ZAČETEK TEKA

Ker je tekaška sezona že v polnem razcvetu smo se odločili, da vam olajšamo začetek tekaške vadbe z nekaj osnovnimi nasveti. Te se največkrat pozabi, ampak veljajo tako za popolne začetnike, kot za že izkušene tekače, ki so si vzeli nekaj časa odmora.

1. POSTOPNOST:
Začni počasi. Zlato pravilo pri začetku tekaškega udejstvovanja je tek v pogovornem tempu. To je tek do tiste intenzivnosti, ki še dopušča pogovor. Na začetku je priporočljivo, da začneš počasi, tudi z vmesnimi intervali hoje. Potem lahko čas hoje postopoma zmanjšuješ, in intervale teka podaljšuješ. Približno pravilo je, da vsak teden povečaš razdaljo oz. čas teka do nekje 10%.

2. OGREVANJE IN UMIRJANJE:
Ne pozabi začeti s primernim ogrevanjem – lahkoten tek vsaj 5min., raztezne vaje, tekaška abeceda, in zaključiti z umirjanjem – npr. lahkoten tek, hoja, raztezne vaje, sprostilne vaje.
Ogrevanje je zelo pomembno, saj se z njim telo pripravi na povečano obremenitev. Z ogrevanjem se dvigne telesna temperatura, kar povzroči večji pretok krvi in s tem večjo prekrvavljenost mišic, izboljša se delovanje živčno-mišičnega sistema, prav tako se izloča tudi sinovialna tekočina v sklepih, kar pomeni manjše trenje v njih. Z umirjanjem pa omogočimo postopno zniževanje srčnega utripa in globine dihanja ter odplavimo odpadne metabolne produkte.

3. RAZNOLIK TRENING:
Vadi različne vsebine. Posveti pozornost tudi krepilnim in razteznim vajam, saj so zelo pomembne tako za tehniko teka kot tudi preventivo pred poškodbami.

4. TEHNIKA TEKA:
Bodi pozoren na pravilno tehniko teka. Priporočljivo je, da dobiš povratno informacijo o svoji tehniki od strokovnjaka. Lahko uporabiš tudi vaje za izboljšanje tehnike.
Pravilna tehnika: Stopalo pristane na sredino stopala, pod težišče telesa. Boki so iztegnjeni, trup poravnan, pogled usmerjen naprej. Roke potujejo ob telesu.

5. Ne pozabi uživati! 😉

Lepo tekaško sezono vam želimo!

Prijavi se na vadbo teka!

Pridruži se Pulz športu in zateci po ljubljanskih parkih 1x, 2x ali 3x tedensko v majhni skupini, kjer se lahko izkušen trener posveti vsakemu posebej.

PRVI TRENING JE BREZPLAČEN!

Termin *
Pulzovo vadbo (tek, plavanje) že obiskujem *
reCAPTCHA

Podari športni darilni bon

 


Prijavi se na Pulzove e-novice

Zaupaj nam svoj e-poštni naslov in bodi vedno na tekočem. Prejmi obvestila o dogodkih, novostih, …

Naši partnerji in stranke