7 koristi funkcionalne vadbe

Pravijo, da je 7 pravljična številka, a koristi funkcionalne vadbe so še kako realne.

Če še ne poznate funkcionalne vadbe, vam jo predstavljamo v nadaljevanju.

 

Blaž Kavčič, Pulz šport
Tekač, triatlonec, vodja trenerjev, direktor

 

Funkcionalna vadba

Za večino ljudi je rekreacija način vzdrževanja primerne kondicije za obveznosti, ki nam jih nalaga življenje, in izboljšanja splošne kakovosti življenja. Prav to pa je tudi fokus funkcionalne vadbe.

Kaj pravzaprav je funkcionalna vadba?

Ta način vadbe trenira naše mišice tako, da spodbuja njihovo vzajemno delovanje in simulira gibe iz našega vsakodnevnega življenja: doma, v službi ali pri drugih športnih aktivnostih. Izhaja iz rehabilitacije, kjer terapevti uporabljajo specifične vaje, s katerimi pacientu povrnejo gibalno funkcijo v delu telesa, ki je bil poškodovan in ga okrepijo za ponovno normalno uporabo, tako da deluje v sinergiji z ostalimi mišicami in gibanjem.

Pri funkcionalni vadbi uporabljamo mišice zgornjega in spodnjega dela telesa hkrati, velik poudarek pa je na krepitvi jedrnega (srednjega) dela telesa. Primer funkcionalne vaje je počep – počep simulira naše gibanje pri vstajanju in vsedanju na stol ali pa pri pobiranju predmetov s tal. S tem, ko treniramo takšno delovanje mišic kot je zapisano v njihovi naravi, omogočimo tudi telesu, da dobro opravi svoje naloge.

Kakšne so koristi funkcionalne vadbe?

Funkcionalne vaje hkrati zaposlijo več mišic in sklepov in s tem spodbujajo krepitev in vzajemno delovanje. Ena sama vaja lahko povezuje komolce, ramena, hrbtenico, boke, kolena in gležnje hkrati. S pravilno izvedbo vaj bomo lažje manevrirali med vsakdanjimi opravki, manj bomo utrujeni, telo pa bo čvrstejše in lepše oblike. S čvrstimi mišicami se bo izboljšala tudi naša drža, povečala se bo gibljivost in zmanjšali bomo tveganje za bolečine in poškodbe. To pa je precej lep donos na našo naložbo, kajne?

 

Funkcionalno vadbo lahko preizkusite tudi pri nas. Za več informacij kliknite tule: Funkcionalna vadba s Pulzom

 

Prijavi se na vadbo teka!

Pridruži se Pulz športu in zateci po ljubljanskih parkih 1x, 2x ali 3x tedensko v majhni skupini, kjer se lahko izkušen trener posveti vsakemu posebej.

PRVI TRENING JE BREZPLAČEN!

Termin *
Pulzovo vadbo (tek, plavanje) že obiskujem *
reCAPTCHA

Podari športni darilni bon

 


Prijavi se na Pulzove e-novice

Zaupaj nam svoj e-poštni naslov in bodi vedno na tekočem. Prejmi obvestila o dogodkih, novostih, …

Naši partnerji in stranke