Kaj potrebujem za tek na smučeh? Kako začeti?

Prvo potrebujemo voljo in motivacijo, da se lahko naučimo. Pri stik z smučmi bo skoraj zagotovo prinesel nekaj padcev, ki jih moramo vzeti, kot nekaj nujnega saj se z vsakim padcem nekaj naučimo.

Oprema, ki jo potrebujete je sledeča:

 

  1. Tekaške smuči:

Za začetnike ni pomembna znamka smuči. Pomembna je višina in tip.

         • Klasična tehnika (10 – 15 cm višje od telesne višine z oprijemno podlago (luskasta podlaga, nano podlaga ali pa oprijemna maža)
         • Drsalna tehnika (5 – 10 cm višje od telesne višine. Smuči so na drsni podlagi gladke.)

2. Tekaške palice:

Pomembno je, da imamo palice z primernim ročajem za tek na smučeh (slika). Krpljice morajo biti široke, da se lahko odrinemo od snega z vbodno špico v primeru bolj ledene površine.
Višine palic:

3. Tekaški čevlji:

Pri čevljih imamo izbiro zelo veliko. Naj povem, da so čevlji tekmovalnega programa zelo lahki, togi in hladni saj so namenjeni tekmovalcem, katerim je pomembno, da je čevelj čim bolj trd in lahek, ker je vodljivost smuči boljša. Kot začetnik raje izberite bolj udobne in kombinirane čevlje, ki so topli in z njimi lahko tečete obe tehniki.
Pomembno je da so združljivi z vrsto vezi, ki jih imate na smučeh!

 

Katera oprema je zadostna za rekreativen tek? (cenovni okvir)

Torej, ko zadostimo zgornja merila za opremo (višina smuči in palic, ter tip) se lahko odločimo, kateri cenovni razred opreme bomo kupili. Ko govorimo o smučeh in palicah je za popolnega začetnika, najbolj primeren srednji-nižji cenovni razred. Tekaške čevlje bom iz tu izvzel saj bolj kot ceno moramo upoštevati udobje in bolje, da damo kakšen evro več kot, da nas zebe/premoči.

Smuči in palice se razlikujejo po proizvajalcih glede na material, trdoto, vodljivost… Za začetek raje kupite smuči in palice, ki jih ”ni škoda” saj ob učenju lahko kaj polomimo med padci itd.. Kasneje, ko pa že znamo teči pa izberemo boljšo opremo, ki nam bo še bolj olajšala tek.

S katero tehniko naj začnem, da bom čim hitreje užival/a v vadbi?

Sam bom vedno zagovarjal postopnost učenja. Strankam predlagam začetek s klasično tehniko, saj je osnova za tek na smučeh. Je najstarejša tehnika, ki je na las podobna hoji s palicami oz. hoji na splošno. Prav zaradi te posebnosti nam je prehod na smuči toliko olajšan saj se lahko bolj kot učenju same tehnike posvetimo občutku drsenja na smučeh in odrivanja s palicami, zaustavljanja in vožnje po klancu navzdol. To so osnovne zahteve za osvojitev teka na smučeh.

Če to fazo preskočimo in začnemo z drsalno tehniko, se bomo znašli v poplavi informacij in bomo toliko težje osvojili tehniko.
S tem se poveča tudi možnost osvojitve napak kot so:

 • drsenje po robu smuči namesto po ploskvi
 • nezadostno prenašanje težišča telesa iz ene smuči na drugo, kar vpliva na ravnotežje pri drsenju;
 • nepravilen položaj rok in napačen vbod palic
 • ”sedenje” na smučeh, kar pomeni, da je težišče telesa za smučmi in posledica tega je izguba ravnotežja ter padec na hrbet

Te napake so največkrat razlog za slabo voljo in obupavanje nad tekom na smučeh. Vse zaradi prehitevanja učenja.
Tudi v avtošoli se najprej naučimo vožnje na poligonu, šele malo kasneje na avtocesti, kajne?

Prvi tečaj oz. stik s snegom smo uspešno osvojili. Kaj pa sedaj? Kdaj je primeren čas za drsalno tehniko?

Prijavi se na vadbo teka!

Pridruži se Pulz športu in zateci po ljubljanskih parkih 1x, 2x ali 3x tedensko v majhni skupini, kjer se lahko izkušen trener posveti vsakemu posebej.

PRVI TRENING JE BREZPLAČEN!

Termin *
Pulzovo vadbo (tek, plavanje) že obiskujem *
reCAPTCHA

Podari športni darilni bon

 


Prijavi se na Pulzove e-novice

Zaupaj nam svoj e-poštni naslov in bodi vedno na tekočem. Prejmi obvestila o dogodkih, novostih, …

Naši partnerji in stranke