Kdaj upokojiti tekaški čevelj?

Prejšnji teden sem se po daljšem teku odločil, da si zaslužim malo počitka pred TV zaslonom. Odločil sem se za ogled filma in kot zanalašč, mi je pod roke padel eden mojih najljubših filmov, Forest Gump. Vsi, ki ste si film že gledali se zagotovo spomnite tekaškega prizora, ko Forest preteče Ameriko po dolgem in po čez. Se morda še spomnite v kakšnem stanju so njegovi čevlji po tekaški odiseji? :) Mislite, da bi lahko tudi vi zdržali v istih čevljih 1000+ km? Hja, mogoče, vendar dvomim. Forest Gump je le Forest Gump ;)


SUPERGE

 

Tek s starimi, obrabljenimi čevlji je pogost razlog za nastanek tekaških poškodb. Še večje tveganje za nastanek poškodb pa so obrabljeni čevlji v kombinaciji z napačno tehniko teka, ki je dandanes na žalost zelo pogosta. Obrabljenost čevlja v prvi vrsti pomeni obrabljenost blaženja. Blaženje čevlja pa je pomemben dejavnik na primer pri tekačih, ki nimajo izpopolnjene tehnike in tečejo po petah.
Čevlji se po določenem času deformirajo, zgubijo svojo prožnost in možnost blaženja sil,  ki nastajajo pri teku. Med drugim tudi niso več tako stabilni. Ves čas, ko tečemo v istih, starih, obrabljenih čevljih, med tekom na naše sklepe ob pristanku (stiku s tlemi) deluje večja sila kot sicer, prav zaradi pomanjkanja blaženja. Da bi se temu izognili, je seveda potrebno, da tekaške čevlje zamenjamo še predno se pretirano obrabijo.

Kako torej vemo, kdaj je potrebno zamenjati tekaški čevelj?

Prvi najbolj očiten znak, ki ga opazimo je seveda zunanji izgled čevlja. A če opazujemo samo zunanji izgled čevlja, nas le-ta lahko zavede. Srednja plast čevlja, nam nevidna, ki zagotavlja blaženje, se večinoma uniči še predenj opazimo večjo obrabo na podplatu. Zato je potrebno biti pozoren tudi na druge znake. Če pri treningih pri enaki obremenitvi občutimo večjo utrujenost v mišicah,  zategnjenost v mišicah, opazimo težave z  npr. vnetjem pokostnice, imamo težke ali boleče sklepe, je vse navedeno lahko posledica obrabljenosti tekaški čevljev.

Nekaj praktičnih napotkov pri ugotavljanju obrabljenosti naših tekaških čevljev:

  • Pregledamo ali ima čevelj gube na sredinskem delu čevlja.
  • Čevelj zvijemo in preverimo prožnost (bolj kot bo znošen, manj bo prožen in opazili boste, da se zvija prelahko).
  • V trgovini poiščemo enak čevelj, ga obujemo in preverimo razliko.
  • Za povprečnega tekača (ki teče 3-4 x tedensko, 10 km / trening) to pomeni, da bi moral menjati čevlje na približno pol leta.

V tekaškem svetu velja pravilo, da se čevlje praviloma menja po približno 500 km (pretečenih :) ). Je pa zelo odvisno od stila teka, podlage po kateri tečemo in telesne teže posameznika.

Kako podaljšati življenjsko dobo čevljev?

Dobra rešitev, ki znatno poveča življenjsko dobo čevlja, je pa malce dražja je, da si kupimo dva para čevljev, ki jih občasno menjamo. Tako privoščimo enemu paru malce “počitka” in časa, da se pena, ki se je stisnila pri obremenitvi malce sprosti in vrne v prvotno obliko.
Želiš izvedeti še kakšen zanimiv tekaški nasvet? Pridruži se nam na naših rednih tekaških treningih, kjer lahko naše trenerje vprašaš kar koli ti pade na pamet! :)

 

Več info o TEKAŠKIH TRENINGIH in PRIJAVA na: http://www.treningteka.com/treningi/

 

 

Prijavi se na vadbo teka!

Pridruži se Pulz športu in zateci po ljubljanskih parkih 1x, 2x ali 3x tedensko v majhni skupini, kjer se lahko izkušen trener posveti vsakemu posebej.

PRVI TRENING JE BREZPLAČEN!

Termin *
Pulzovo vadbo (tek, plavanje) že obiskujem *
reCAPTCHA

Podari športni darilni bon

 


Prijavi se na Pulzove e-novice

Zaupaj nam svoj e-poštni naslov in bodi vedno na tekočem. Prejmi obvestila o dogodkih, novostih, …

Naši partnerji in stranke