Najpomembnejše je načelo postopnosti

Spomladi vsi tekači, tudi tisti, ki so bili v prijetnem zimskem spanju, znova obujejo tekaške čevlje in hitijo nabirati kilometre po prečudoviti naravi. Mnogi si postavijo nove cilje, se prijavijo na tekaške prireditve in se priključijo v skupine, da bi nabrali kondicijo za novo sezono. Prijava na tekaško tekmo je odlična motivacija in cilj, ki nas vodi do izboljšanja kondicije in zdravega načina življenja.

nacelo_postopnostiVelikokrat pa si cilje izbiramo sami in pri tem ne prosimo za pomoč strokovnjakov s področja teka. Vsi tekaški cilji, tudi preteči ultra maraton, so lahko povsem realni, vendar samo v primeru, da je realno (dovolj dolgo) tudi časovno obdobje, v katerem želimo ta cilj doseči. Pri teku je najpomembnejše načelo postopnosti. Trening mora biti ravno prav intenziven, po vsakem treningu pa moramo poskrbeti za regeneracijo, če se želimo izogniti tekaškim poškodbam in napredovati:

  • z regeneracijo obnovimo zaloge energije,
  • nadomestimo izgubljeno tekočino in minerale,
  • poskrbimo za rast mišične mase in
  • popravimo škodo, ki je nastala zaradi vadbe (mikro poškodbe).

Spanec

Lahko opravimo še tako dober trening, pa nam to ne bo nič pomagalo, če se ne bomo dobro naspali. Strokovnjaki pravijo, da je za dobro regeneracijo potrebno najmanj osem ur spanca.

Pravilna prehrana

Po naporu moramo telesu zagotoviti hranilne snovi, ki so potrebne za optimalno podporo regeneracijskim procesom. Ogljikovi hidrati (testenine, riž, sadje, polnozrnat ržen kruh …) so glavni vir energije rekreativca, zato jih pogosteje vključimo v naš jedilnik.

Športna masaža

Z masažo se lahko izognemo nepotrebnim stresnim situacijam za telo, kot so otrdelost mišic, bolečine v mišicah, zavrtost gibalnega aparata (kosti), živčna napetost, slaba prekrvljenost. Obenem dosežemo pozitivne učinke, kot so boljša prekrvitev in s tem razstrupljanje organizma, boljša mišična prožnost in s tem mišična aktivacija, sproščene mišice, izboljšanje kostne, ob kostne in vezivne strukture gibalnega aparata, umirjeno telo in duh itd.

Vsi želimo doseči najboljši rezultat v najkrajšem možnem času in nekaterim to tudi uspeva. Pretečejo maraton po samo treh mesecih treninga, dosežejo odličen čas na 21 km po samo dveh mesecih treningov itd. Ne zavedajo pa se, da to ni naložba za prihodnost, saj lahko hitro vodi k poškodbam, kot so vnetje vezi, bolečine v sklepih in drugo. Vse poškodbe so posledica pretreniranosti. Treningov se moramo zato lotevati korak za korakom in počasi stopnjevati tempo. Naj se vam ne mudi. V prvi vrsti tecite zase, za svoje boljše počutje in zdravje. Želene rezultate boste lažje dosegli, če se boste treningov lotili na sproščen način.

Ustvarite si rutino

Najbolje bo, če si ustvarite tekaški urnik s točno določenimi dnevi in urami, ki jih boste posvetili treningu. Na primer: Tekel bom vsak torek in četrtek ob 19-ih ter nedeljo ob 10-ih. Ko bo tek enkrat v vaši dnevni rutini, ste zmagali. Prvi mesec bo težko, sčasoma pa vedno lažje.

www.treningteka.com

Prijavi se na vadbo teka!

Pridruži se Pulz športu in zateci po ljubljanskih parkih 1x, 2x ali 3x tedensko v majhni skupini, kjer se lahko izkušen trener posveti vsakemu posebej.

PRVI TRENING JE BREZPLAČEN!

Termin *
Pulzovo vadbo (tek, plavanje) že obiskujem *
reCAPTCHA

Podari športni darilni bon

 


Prijavi se na Pulzove e-novice

Zaupaj nam svoj e-poštni naslov in bodi vedno na tekočem. Prejmi obvestila o dogodkih, novostih, …

Naši partnerji in stranke