Ni dovolj, da le kupimo ure treninga – trenerja moramo tudi poslušati, da dosežemo rezultate

Se prepoznate v spodnjih izjavah?

»Tekaški trenerji so samo za tiste prave tekače.«

»Nisem dovolj dober, da bi imel trenerja.«

»Ob vseh obveznostih nimam dovolj časa še za ure in ure teka, ki bi jih od mene zahteval tekaški trener.«

 

Blaž Kavčič, Pulz šport
Tekač, triatlonec, vodja trenerjev, direktor

Tako razmišlja veliko tekačev. Morda vas je ideja o trenerju kdaj zamikala, a ste jo hitro opustili zaradi zgornjih ali kakšnih drugih razlogov. A prednosti treningov pod budnim očesom trenerja so ogromne v primerjavi s samostojnim delom.

Če treniramo sami, si običajno ne zgradimo načrta, kako bomo trenirali. Največkrat odtečemo tisti čas, ki smo ga namenili teku, potem pa se lotimo drugih stvari. Včasih nam čas za tek »pojedo« druge stvari, izpada aktivnosti pa nikoli ne nadomestimo. Tako mine teden za tednom, zaradi česar izostane napredek, kar največkrat še dodatno zbije voljo do redne aktivnosti.

Povsem drugačno pa je delo s trenerjem. Trener nam pomaga začrtati pot od štarta do cilja. Pri tem ne mislimo na progo, po kateri bomo tekli (čeprav je vključeno tudi to), ampak na napredek pri kondiciji, tehniki teka in bolj zdravem prehranjevanju. S pomočjo trenerja bomo dosegli tudi odlično pripravljenost na tekaško prireditev, ki se je želimo udeležiti in jo tudi v celoti preteči.

Trener na treningu

Cilj načrta je doseči konkreten napredek. Trener naš napredek spremlja »po kosih«: sproti spremlja vse možne variable, ki vplivajo na potek dela, in prilagaja trening glede na rezultate posameznih »kosov«, ki sestavljajo celoto, zaradi česar ima vsak tek svoj namen.

 

S trenerjem je dodatna prednost tudi to, da nam o posameznem treningu ni potrebno razmišljati, ali bi danes odtekli enega intervalnega ali enega za regeneracijo… Trenerjev odgovor bo vedno: »Danes delamo točno to, kar piše v načrtu.« Skrb, da morda ne delamo dovolj in dvom, ali smo na pravi poti, bosta zato povsem odveč.

Trener poskrbi tudi za raznolikost treningov, s katerimi bomo enakovredno napredovali, hkrati pa nam ne bo dolgčas.

Delo s trenerjem nas običajno motivira tudi za treninge, ki bi jih raje preskočili. Slabo vreme, slaba volja, lenoba – trener nas bo motiviral za prihod na trening tudi v teh situacijah. Res pa je, da nas nihče ne more prisiliti. Če nam res ni do treninga, nas tudi trenerjevo prepričevanje ali račun za trening ne bosta premaknila.

 

Zakaj bi najeli trenerja, če lahko načrte za trening najdemo tudi na internetu?

Postopek za dosego cilja, ki je opisan v spletnem načrtu, deluje le za peščico ljudi, večina pa za optimalne rezultate potrebuje prilagojen trening. Če želite doseči optimalen napredek, ki je povsem prilagojen vašemu življenjskemu stilu in ciljem, prehranskim posebnostim in regeneraciji, potem bo prava pot tek z osebnim trenerjem. Tako boste popolnoma izkoristili čas namenjen treningom in od tega odnesli največ, kar lahko.

Za začetek so odlična izbira tekaški klubi, ki nudijo tudi trening z osebnim trenerjem. Pri drugih tekačih se pozanimajte, kakšne izkušnje imajo s posameznimi trenerji, nato pa boste morali izbiro preizkusiti tudi na osebnih treningih.

Mislite, da boste lahko delali s trenerjem, ki ste ga izbrali? S preveč negativno usmerjenim trenerjem, ki vas samo kritizira, lahko izgubite samozavest, s trenerjem, ki vas samo hvali, pa ne boste dosegli napredka, ki bi ga lahko. S pravim trenerjem se boste lahko vedno odkrito pogovorili in izrazili tudi mnenje o delu treninga, ki vam ne ustreza.

Dogovorite se tudi za poročila o treningih – bodo tedenska, mesečna? Kako lahko trenerja prikličete izven treningov, če imate vprašanja ali sporočilo, da boste odsotni zaradi službene ali druge obveznosti – po telefonu, emailu, smsih?

Trening z osebnim trenerjem vas bo navdušil na več ravneh:

  • vaš napredek bo strokovno izmerjen in občuten v praksi,
  • naučili se boste pravilno teči, s čimer boste možno znižali možnosti za poškodbe,
  • treningi bodo prilagojeni prav vam in vašemu času,
  • postali boste bolj fit in veliko bolj zdravi.

Kaj vas torej še ovira, da si ne bi osebnega trenerja omislili že danes?

Vabljeni med Pulzovce!

Prijavi se na vadbo teka!

Pridruži se Pulz športu in zateci po ljubljanskih parkih 1x, 2x ali 3x tedensko v majhni skupini, kjer se lahko izkušen trener posveti vsakemu posebej.

PRVI TRENING JE BREZPLAČEN!

Termin *
Pulzovo vadbo (tek, plavanje) že obiskujem *
reCAPTCHA

Podari športni darilni bon

 


Prijavi se na Pulzove e-novice

Zaupaj nam svoj e-poštni naslov in bodi vedno na tekočem. Prejmi obvestila o dogodkih, novostih, …

Naši partnerji in stranke