Ta nadležna vnetja

Beseda vnetje ima že v vsakdanjem življenju slab prizvok, med športniki pa še toliko bolj. A vnetje ni nujno slaba stvar – z vnetjem se telo zaščiti pred škodljivimi stimulansi in hkrati začne z zdravljenjem. Seveda nam to ne pomaga kaj dosti, ko skušamo zadušiti bolečino in slabo počutje z različnimi protivnetnimi zdravili ter se obenem izogniti sumničavim pogledom lekarnarja med nakupom vreče tablet.

 

Blaž Kavčič, Pulz šport
Tekač, triatlonec, vodja trenerjev, direktor

V preteklosti je veljalo, da bomo z zmanjšanjem posledic vnetja uspešneje trenirali in dosegali boljše rezultate. Zdaj pa študije dokazujejo prav obratno. Protivnetna zdravila zmanjšujejo ali celo izničijo pozitivne učinke, ki jih skušamo pridobiti v času zdravljenja vnetij. Oglejmo si teorijo, ki podpira nove izsledke ter kaj lahko naredimo za maksimalno učinkovito vadbo in okrevanje.

Tek in vnetja

 

Zakaj protivnetna zdravila preprečujejo napredek pri vadbi?

Vnetje je pomemben del na poti do ozdravitve poškodovanega tkiva. Jemanje protivnetnih zdravil pa pripomore k zmanjšanju učinka vadbe. Zakaj?

Med tekom v mišicah nastajajo mikro raztrganine z vsakim korakom. Če tečemo z večjo obremenitvijo, krčimo mišice z večjo močjo in posledično povzročamo več škode. Te mikro raztrganine v tkivu mišic izzovejo vnetni odziv, s čimer signalizirajo telesu, da na ta mesta dovede kri, kisik in hranila za ozdravitveni proces. Z jemanjem protivnetnih zdravil pa preprečimo, da bi vnetni proces začel z samodejnim zdravljenjem.

Škodljiv učinek na zagon ozdravitvenega procesa in zmanjšan ali izničen napredek pri vadbi so potrdile različne študije, med drugimi študiji o Ibuprofenu in njegovem učinku izničenja adaptacij skeletnih mišic pri vzdržljivostnem treningu teka in o nepravilni uporabi oz. kar zlorabi nesteroidnih protivnetnih zdravil med športniki.

 

Protivnetna zdravila pred vadbo ali tekmovanjem

Športniki in rekreativci jemljejo protivnetna zdravila tudi pred vadbo ali tekmovanjem, da omilijo ali izničijo bolečino, ki jim preprečuje doseganje odličnih rezultatov. Študija o uporabi protivnetnih zdravil med tekmovalci za Ironman triatlon leta 2008 je razkrila, da je 50% od 327 v raziskavi sodelujočih tekmovalcev zdravila jemalo pred ali med tekmovanjem, da bi zmanjšali obstoječe bolečine ali preprečili napredovanje poškodbe. Jemanje protivnetnih zdravil pa nima želenega učinka. To so ugotovili v študiji na 160-km tekaški preizkušnji Western States.

 

Protivnetna zdravila nam torej dajo občutek, da se počutimo veliko bolje, kot bi se brez njih. Brez zdravil bi nas bolečina pri vnetju ustavila pred izvajanjem določenih gibov za nekaj časa, z zdravili pa ta občutek izgubimo. Zaradi tega v že poškodovanem tkivu lahko povzročamo še večje poškodbe, kar pomeni počasnejše in zato tudi dolgotrajnejše okrevanje.

 

Kdaj lahko jemljemo protivnetna zdravila, ne da bi pri tem kratko potegnil naš napredek pri vadbi?

Vemo, da preveč katere koli stvari škodi. Pri določenih poškodbah kot so nateg mišic, tendinitis oz. vnetje ahilove tetive ali zvin gležnja v začetni fazi protivnetna zdravila lahko pripomorejo k zdravljenju.

To pomeni, da je v primeru nenadne hude tekaške poškodbe jemanje protivnetnih zdravil prvih nekaj dni (2 ali 3 dni) celo priporočljivo. Po tem 2- ali 3-dnevnem obdobju pa je bolje, da telesu pustimo, da samo nadaljuje z zdravljenjem brez zdravil.

Naslednjič, ko vas torej mika vzeti tableto pred tekmo ali po zahtevni vadbi, ali pa za tisti ITB sindrom, ki vas še kar nadleguje, se ustavite in premislite, če je vredno. Ne samo, da v takem primeru ne boste imeli nobene koristi, še huje, zavrli boste vaš napredek pri vadbi in obenem podaljšali zdravljenje.

 

S takšnimi in podobnimi nasveti vas oborožimo tudi na naših treningih, zato vabljeni – zatecite z nami! Prijavite se lahko na www.treningteka.com!

Prijavi se na vadbo teka!

Pridruži se Pulz športu in zateci po ljubljanskih parkih 1x, 2x ali 3x tedensko v majhni skupini, kjer se lahko izkušen trener posveti vsakemu posebej.

PRVI TRENING JE BREZPLAČEN!

Termin *
Pulzovo vadbo (tek, plavanje) že obiskujem *
reCAPTCHA

Podari športni darilni bon

 


Prijavi se na Pulzove e-novice

Zaupaj nam svoj e-poštni naslov in bodi vedno na tekočem. Prejmi obvestila o dogodkih, novostih, …

Naši partnerji in stranke