Tek s prehladom – da ali ne?

Kihanje, kašljanje, zamašen nos, boleče grlo…tudi tekači nismo odporni na obisk prehladnih obolenj. Takrat se navadno vprašamo, ali bi nam tek koristil in pospešil zdravljenje ali bi se zgodilo ravno obratno?

 

Blaž Kavčič, Pulz šport
Tekač, triatlonec, vodja trenerjev, direktor

Tek in zamašene dihalne poti

Tek in prehlad

Če se soočamo z lažjo obliko prehlada, ko imamo od vseh možnih simptomov “le” zamašen nos ali rahel kašelj, potem si lahko privoščimo lahkoten tek. Na splošno se lahko orientiramo s tako imenovanim »neck checkom« ali vratnim testom: če se težava nahaja od vratu navzgor, potem lahko tečemo, zraven pa primešamo še kanček zmernosti. V primeru, da se težava nahaja pod vratom, pa tek ni priporočljiv. Bolje, da si vzamemo dan ali dva pavze in potem nadaljujemo s polno paro.

Trening v času prehlada prilagodimo tako, da zmanjšamo intenzivnost ali skrajšamo dolžino treninga, saj zaradi prehladnih težav ne bomo mogli doseči maksimuma. Da ne bomo preveč razočarani nad seboj, trening prilagodimo vnaprej. Tempo znižajmo za približno 10 sekund na kilometer. Če smo dovolj močni, lahko pospešimo, v nasprotnem primeru ostanemo na istem tempu ali ga še malce upočasnimo. Vsekakor bodo koristi vadbe še vedno prisotne, četudi bomo počasnejši ali če bomo tekli krajšo razdaljo.

Kako pa v primeru simptomov podobnim gripi in podobnih bolezni?

Omenili smo že, da s težavami »pod vratom« ni priporočljivo teči. Tako je v primeru povišane telesne temperature, bolečin v mišicah in vsega, kar spremlja takšne bolezni. Če bi tej enačbi dodali še tek, bi zdravljenje zagotovo podaljšali. V najslabšem primeru bi se lahko bolezen še bolj zakomplicirala, česar pa si nihče ne želi.

Zelo aktivnim in zagretim tekačem je to sicer težko dopovedati, a v času bolezni telo potrebuje počitek. Študije so pokazale, da traja vsaj 10 dni preden izgubimo omembe vredno tekaško kondicijo. Zato je skrb, da bi zaradi parih dni počitka uničili celoten načrt treningov, povsem odveč.

K treningom se vrnimo, ko se bomo spet počutili dobro med vsakodnevnimi aktivnostmi. Pomembno je, da na začetku ne pretiravamo. Nekateri bi takoj želeli nadoknaditi zamujene tekaške ure, a upoštevajmo, da telo še ni v optimalnem stanju. 2 ali 3 dni tecimo zmerneje, nato pa poskusimo z običajnim treningom in spremljajmo počutje.

Ključ je v potrpežljivosti

Slabo počutje ali bolezen testira našo mero potrpežljivosti. Bolje je, da nekaj dni treniramo z manjšo intenzivnostjo ali celo počivamo, kot pa da pretiravamo, poslabšamo potek bolezni in si nakopljemo večtedenski odmor, ki nam ga je zaukazal zdravnik.

Najpomembneje je torej, da v času kakršne koli oblike bolezni poslušamo svoje telo in se treningov lotimo s previdnostjo oz. si privoščimo počitek za hitrejšo ozdravitev.

S takšnimi in podobnimi nasveti vas oborožimo tudi na naših treningih, zato vabljeni – zatecite z nami! Prijavite se lahko na www.treningteka.com!

Prijavi se na vadbo teka!

Pridruži se Pulz športu in zateci po ljubljanskih parkih 1x, 2x ali 3x tedensko v majhni skupini, kjer se lahko izkušen trener posveti vsakemu posebej.

PRVI TRENING JE BREZPLAČEN!

Termin *
Pulzovo vadbo (tek, plavanje) že obiskujem *
reCAPTCHA

Podari športni darilni bon

 


Prijavi se na Pulzove e-novice

Zaupaj nam svoj e-poštni naslov in bodi vedno na tekočem. Prejmi obvestila o dogodkih, novostih, …

Naši partnerji in stranke