Tekaška “bencinska” črpalka

 

Tako kot avtomobili, potrebujejo tudi naša telesa energijo da opravlja svojo funkcijo.


filling-station-408075_640

Telo najraje koristi energijo pridobljeno s predelavo ogljikovih hidratov (OH), ker so lahko razgradljivi. Na žalost, je zaloga OH v telesu omejena (okoli 400g v mišicah in 80 g v jetrih). Naš rezevoar OH je torej velik okoli 500g, kar zadošča za kratkotrajne obremenitve, za dolgotrajne, pa je potrebno med vadbo “skočiti na bencinsko črpalko”. V kolikor želimo imeti bencin v rezervoarju, moramo torej stalno vnašati OH v obliki tekočine, trde hrane ali gelov.

 

CILJAMO NA 100 OKTANSKO

Naš cilj je, da med tekmo vnašamo enostavne OH, ki so lahko prebavljivi. Te lahko najdemo v športnih gelih in športnih napitkih. Večjemu vnosu beljakovin in maščob se med vadbo izogibamo. V našem primeru namreč le-te predstavljajo “dizelsko gorivo”, ki lahko naš “motor” samo zapaca in nas ovira. Seveda to pravilo ne velja za vse športe, zato je vedno najbolje poslušati svoje telo in vnašati vanj tisto, kar vam paše.

 

LOKOMOTIVA NA PREMOG!

Pri nekaterih športih, nam lahko hrana v trdni obliki zagotavlja poleg same energije tudi občutek sitosti (če imamo prazen želodec nam je lahko hitro slabo). Pri športih, ki trajajo dlje, kot so kolesarjenje, gorništvo, ipd., je torej priporočljivo, da se zaužije tudi kakšno sadje, energijsko ploščico ali kruh. Trda hrana sicer za krajše in intenzivnejše športne ni tako priporočljiva, ker rabi kar nekaj časa za prebavo, kar pomeni, da se lahko večino aktivnosti zaužita hrana “vozi” v našem želodcu.

 

ELEKTRIČNA LOKOMOTIVA

Za razliko od premoga (trde prehrane), ki ga je treba najprej zmetati v mašino, potem pa čakati, da se segreje, pride elektrika (OH v tekoči obliki) takoj v motor! Športne pijače ponavadi vsebujejo okoli 7% koncentracijo OH, kar je optimalno za zelo hitro absorbcijo! OH v tekoči obliki pridej razmeroma hitro v naš sistem in nam hitro dajo tisti dodaten zagon za prečkanje ciljne ravnine!

 

TEKAŠKA BENCINSKA ČRPALKA?

Bi morala biti na vsakih 15 min. Na vsaki črpalki bi morali doliti vodo, asdad

 

Prijavi se na vadbo teka!

Pridruži se Pulz športu in zateci po ljubljanskih parkih 1x, 2x ali 3x tedensko v majhni skupini, kjer se lahko izkušen trener posveti vsakemu posebej.

PRVI TRENING JE BREZPLAČEN!

Termin *
Pulzovo vadbo (tek, plavanje) že obiskujem *
reCAPTCHA

Podari športni darilni bon

 


Prijavi se na Pulzove e-novice

Zaupaj nam svoj e-poštni naslov in bodi vedno na tekočem. Prejmi obvestila o dogodkih, novostih, …

Naši partnerji in stranke