TRIJE STEREOTIPI O TEKU NA SMUČEH

Tek na smučeh postaja vedno bolj popularen zimski šport v Sloveniji. Kot učitelj teka na smučeh bi rad odgovoril na tri najpogostejše stereotipe, ki so se tega športa prijeli.

       1. Tek na smučeh je eden izmed najbolj napornih športov.

Naj povem, da sem to trditev slišal že neštetokrat saj se vsi ozrejo na vrhunske tekmovalce in vidijo, kako težko jim je ko se na tekmi trudijo za najboljši možen rezultat. Pa le ni tako črno-belo.
Vsak šport na visoko tekmovalnem nivoju je najtežji šport na svetu, pa naj bo to tek na smučeh ali pa umetnostno drsanje. Ta napor pride samo v drugačnih oblikah. Aerobna vzdržljivost, maksimalna moč, koncentracija… čisto pri vsakemu športu najdemo vsaj eno od teh, ki se izvaja maksimalno.
Šport je naporen toliko, kot si ga narediš sam/a.

       2. Za tek na smučeh potrebujem ogromno ”kondicije”.

Tek na smučeh je aerobni šport, kar po domače pomeni, da potrebujemo ”kondicijo”, da ga izvajamo. S tem stereotipom se strinjam v primeru, da ne znamo teči na smučeh. To trditev sem največkrat slišal od ljudi, ki niso nikoli bili na tečaju oz. se naučili pravilne tehnike, vendar so poizkušali sami. Čisto vsak šport, opravilo, ki ga izvajamo brez predhodnega učenja je lahko zelo težko.

       3. Za tek na smučeh potrebujem urejeno progo.

Angleški izraz za tek na smučeh je Cross-country skiing. Kar v dobesednem prevodu pomeni smučanje čez deželo. Progo pri teku na smučeh potrebujemo, če tečemo drsalno tehniko, katero je v ne stlačenem snegu zelo težko izvajati (razen, če ni sneg zmrznjen, da nas drži na vrhu. V primeru klasične tehnike te omejitve ni. Če imamo sneg v našem kraju si enostavno pripnemo smuči na noge in uberemo sebi željeno pot. Čar teka na smučeh je svoboda gibanja. Tudi na izlet gremo lahko s smučmi.

Vas zanima kaj potrebujemo za tek na smučeh in kako začeti? Vse te informacije dobite v naslednjem članku.

 

 

 

 

Članek sem za vas pripravil:
Žan, učitelj teka na smučeh pri Pulz športu

 

Prijavi se na vadbo teka!

Pridruži se Pulz športu in zateci po ljubljanskih parkih 1x, 2x ali 3x tedensko v majhni skupini, kjer se lahko izkušen trener posveti vsakemu posebej.

PRVI TRENING JE BREZPLAČEN!

Termin *
Pulzovo vadbo (tek, plavanje) že obiskujem *
reCAPTCHA

Podari športni darilni bon

 


Prijavi se na Pulzove e-novice

Zaupaj nam svoj e-poštni naslov in bodi vedno na tekočem. Prejmi obvestila o dogodkih, novostih, …

Naši partnerji in stranke